COVID-19 és a többi betegség

0 Comments

Az elmúlt hetek, hónapok a korona vírus járvány által okozott korlátozások, életmódbeli változtatásokat, sok otthon töltött időt követeltek, követelnek.

Lelassultunk, nyugodtabb, de mégis feszültebb napok vártak ránk. A bizonytalanság, az ismeretlen betegségtől való félelem, a szeretteinktől megkívánt távolságtartás, eddig nem ismert érzéseket hozott felszínre. Talán jobban értékeljük egészségünket, az egészségügyi dolgozókat, jobban betartjuk a higiénés szabályokat. Az online lét megspórolta az utazásokat, közlekedést, de otthonainkba zsúfolva újabb konfliktus forrásokat hozhatott felszínre.

 

Bennem egyre inkább az a kérdés fogalmazódott meg, hogy miért tudunk fegyelmezetten viselkedni és miért rettegünk a koronavírus okozta betegségtől?

 

Azt gondolom, hogy a számadatok, amit naponta hallottunk a frissen megbetegedettekről és a járványban meghalt emberekről, sokkolóan hatottak. Rádöbbentették az emberiséget a halál lehetőségére.

 

Pedig a halál lehetősége ott lebegett eddig is sok krónikus betegséggel rendelkező, sok rizikófaktorral élő, sok szűrővizsgálaton nem jelentkező, sok életmódi tanácsokat nem betartó feje felett. De, mivel konkrét számadatokat nem ismernek, ezért félelmük is csekélyebb.

 

Pedig jóval többen halnak meg évente daganatos betegségekben, szív-érrendszeri betegségekben, stroke-ban, légzőszervi betegségben, közlekedési balesetekben, mint a koronavírus okozta betegségben.

 

Álljon itt érvként néhány a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett számadat, mely bizonyítja az elmondottakat:

 

Magyarországon 2018-ban összesen 131.045 halálesetet regisztráltak. Ebből 32.586-an daganatos betegségben, 5.833-an heveny szívizom elhalásban-azaz szívinfarktusban, egyéb szívbetegségben 26.269-en, agyérbetegségben, azaz stroke-ban 11.267-en, COPD, asthma és más tüdőbetegségben 6.093-an, 3.343-a májbetegségben, melynek egyik oka az alkoholizmus, 1.656-an önkezűleg vetettek véget életüknek.

 

Ezek a számadatok megdöbbentőek és ijesztőek. Arra figyelmeztetnek és tanítanak, hogy védekezzünk ellenük! Itt nem maszkkal, nem is izolációval, nem higiénés rendszabályokkal tudunk, hanem a rizikófaktorok, hajlamosító tényezők csökkentésével, minimalizálásával.

 

A daganatos betegségek megelőzéséért járjunk szűrővizsgálatokra! Így, menjünk el tüdőszűrésre, nőgyógyászati szűrésre, emlőszűrésre-mammographára, urológiai szűrésre, vastagbél szűrésre, bőrátvizsgálásra. Figyeljünk testünk jelzéseire!

 

A szív-érrendszeri betegségek, infarktus, stroke lehetősége megelőzhető a vérnyomás rendben tartásával, a vérzsírok, vércukor normalizálásával, a testsúly idealizálásával. Helyes táplálkozás, megfelelő mozgás, az orvosok által előírt gyógyszeres terápia sokat segíthet!

 

A légzőszervi betegségek megelőzésének egyik záloga a friss levegő. Amit ezért tehetünk a dohányzás elhagyása.

 

Még mindig magas az öngyilkosok száma. A depresszió végső állomása ez. Ennek kezelése ma már lehetséges. Pszichiáterek hathatós segítsége, jó gyógyszerek, antidepresszánsok rendelkezésre állnak, élni kell vele bátran!

 

Tudom, hogy ez a vírus megtanít bennünket sok mindenre. A sok tragédiából igyekezzünk a tanulságokat levonni, és okosabban élni ezentúl!

Dr. Ádám Ágnes