Amihez nem kell orvos!

0 Comments

Tanácsok egyébként egészséges felnőtteknek
Menjünk el akkor, ha hívnak, de akkor is, ha nem!

Nagyon félünk a ráktól, a különféle daganatos betegségektől.
Félelmünk sajnos legtöbbször jogos, hiszen hazánkban a második leggyakoribb halálok. Gyógyítása csak akkor sikeres, ha időben felfedezzük. Mi is ez az időben? Azt jelenti, hogy még kezdetleges állapotban, kis méretben, áttétet nem adva megtaláljuk. Megtaláljuk, ha figyeljük testünket, hiszen mi ismerjük legjobban. Minden eddig nem lévő elváltozást mutassunk meg orvosunknak.
– Nézzünk be időnként szánkba foltokat, sebeket, növedékeket keresve.
– Vizsgáljuk át bőrünket gyorsan növő, gyulladt, viszkető vagy csak eddig ott nem lévő „anyajegyek” után kutatva.
– Nők tapintsák át emlőiket, vagy kérjék meg partnerüket, simogassák azokat néha kicsit figyelmesebben.
– Férfiak tegyék ezt heréikkel.
– Legyen gyanús minden testünkön eddig nem észlelt kinövés, csomó, duzzanat.
– Figyeljünk oda, ha valahonnan indokolatlanul vérzünk, fogyunk, fáradékonyabbak vagyunk. Vegyük észre, ha székelési szokásaink megváltoznak.
Menjünk el, ha hívnak rákszűrésre, örüljünk, hogy ilyen figyelmesek, hiszen értünk aggódnak, tegyünk eleget meghívásuknak!


Láz
A legtöbb lázas betegséget vírusok okozzák.
E betegségek rendszerint antibiotikumok nélkül gyógyulnak. Orvos jóváhagyása nélkül sose szedjen antibiotikumot! Az antibiotikum nem lázcsillapító!
Mi a teendő láz esetén?
38 C-fok fölött lázcsillapítás szükséges.
Erre alkalmas Paracetamol vagy más néven Rubofen, Panadol stb. A leghatékonyabb lázcsillapító az Algopyrin , mely ma már csak vényre kapható. Jó gyomrúak bevehetnek Kalmopyrint (mindig vízben oldva) vagy Aspirint de sosem éhgyomorra.
Amennyiben láza nem csökken, priznic vagy hűtőfürdő a leghatékonyabb. A priznic 4-5 percenként váltott állottvizes borogatást jelent nagy testfelületen. A hűtőfürdő fokozatosan lehűtött fürdővizet jelent.
Ha Ön lázas, feküdjön ágyban, étkezzen diétásan, igyon sok-sok folyadékot! Ha a magas láz 3 napon túl tart, vagy egyéb súlyos tünetek társulnak hozzá, hívjon orvost!


Megfázás, nátha

Mindennapos betegség, mely nem igényel antibiotikus kezelést, még akkor sem, ha lázzal jár.
Ha köhög, igyon sok langyos teát, különösen jó a hársfatea, mézes tea. Inhalálásra legalkalmasabb a konyhasós szódabikarbónás forró víz gőze, vagy a kamillatea. Fájó torkát öblögesse meleg sós vagy cukros vízzel.
Amennyiben torkában lepedéket, a mandulákon fehér tüszőket lát, feltétlen forduljon orvoshoz!
Orrdugulás esetén az alvást segíti az orrcsepp, de csak néhány napig szabad használni. Sokat segíthet az infralámpa melege vagy az arcra rakott csomagolt meleg só. Sosem árt az ágymeleg, a C vitamin és egy-egy Aspirin.
Ha rekedt, halkan beszéljen, kerülje a forró vagy jeges italokat, erős fűszereket, dohányfüstöt!


Hasmenés, hányás, gyomorrontás

A legtöbb hasmenéssel, hányással járó akut betegség magától meggyógyul. Egyetlen teendő a lázcsillapítás (lásd fenn) és a folyadékpótlás. Evést, gyógyszerszedést nem szabad eröltetni. A gyomorrontás okozta hányás rendszerint fél nap alatt abbamarad, a hasmenés 2-3 nap alatt megszűnik. Hasmenés esetén antibiotikum rendszerint fölösleges; a Reasec, Imodium kifejezetten árthat. A recept nélkül kapható Smecta porból napi 3 tasak ellenben gyors gyógyulást eredményezhet.
Fontos azonban a diéta, a folyadék- és só pótlás. (Sózott száraz pirítós, Ropi, tea, limonádé, később húsleves, rántott leves, főtt burgonya levével, reszelt alma, banán.) Amennyiben a tünetek 3 napon túl húzódnak, forduljon orvoshoz! Ha a tünetekhez erős hasfájás társul, azonnal forduljon orvoshoz!


Székrekedés

Nagyon gyakori panasz. Már fiatal életkorban kialakulhat. Ok a rossz székelési szokások.A jelentkező székelési ingert nem szabadna visszatartani, mert akkor egy idő után már a szervezet nem jelez- kialakul a székrekedés. Ezért fontos már kora gyermekkortól a rendszeres, nyugodt székelés biztosítása. A kialakult székrekedést segíteni lehet sok mozgással, tornával, bőséges folyadék és gyümölcsfogyasztással. Hashajtókat csak nagyon indokolt esetben és az orvossal konzultálva szedjen.


Derékfájás, lumbago

A derékfájás, a hátfájás népbetegség.
Nem csoda, hisz gerincünk 24 törékeny csigolyából, porcokból és szalagokból áll, sok pici izület alkotja, és ez a labilis szerkezet egy életen át cipeli felsőtestünk terhét. Igen sérülékeny. A legtöbb gerincfájdalom néhány nap alatt elmúlik, ha tehermentesítjük gerincünket, többet pihenünk, úszunk, nem cipekedünk és megfelelő, rugalmas fekhelyet keresünk magunknak.
Ha a fájdalom tűrhetetlen,zsibbadással, bénulással társul, vagy néhány nap alatt nem enyhül, forduljunk orvoshoz!


Életmódra vonatkozó tanácsaink

A dohányzás sokkal ártalmasabb, mint Ön gondolná. Mérhetően megrövidíti az életet! Ha Ön rászánta magát, hogy leszokjon, szívesen segítünk tanácsainkkal.
Kis mennyiségű alkohol rendszeres fogyasztása járhat bizonyos előnyökkel, de nem biztos, hogy az Ön esetében is.
Konzultáljon családorvosával!
Napi 2 presszókávénál nem tanácsos többet inni.
Étrendje legyen rostdús, vitamindús, egyen sok zöldséget, gyümölcsöt, sovány húsokat, kevés zsiradékot és édességet!
Használjon inkább növényi zsiradékot a főzéshez, pl. olajat, margarint! Keveset sózzon, ne használjon erős, csípős fűszereket!
Étkezzen napjában – lehetőleg – legalább ötször!
Az étkezés mellett a napi folyadékfogyasztásra is oda kell figyelni, különösen idős korban, amikor a kiszáradás veszélye fokozottabb. Naponta legalább 1,5 – 2 liter folyadékot igyon! Láz, hasmenés, hányás, fokozott izzadás esetén ennél többet!

A rendszeres testmozgás minden életkorban létfontosságú. A fiatalok sportoljanak, az idősebbek sétáljanak naponta. Reggelente mozgassák meg minden izületüket 5 perc könnyű tornával!
A rendszeres izommunka megelőzheti a csontritkulást, szív- érrendszeri betegségeket, elhízást, csökkenti a vérnyomást, fogyaszt, és kedélyállapot javító hatású.

A szex életünk szerves része, fontosságáról és pozitív élettani hatásáról szemérmesen hallgatunk. Hiánya vagy nem kielégítő volta sok testi panasz, pszichoszomatikus betegség oka lehet. Kérjük -ha van- ossza meg velünk problémáját.


Ügyeljen alvására.

Életünk 1/3 részét alvással töltjük, miközben életfontosságú folyamatok zajlanak.
Mivel öntudatlan állapotról van szó, mikéntjéről nincs közvetlen információnk. Legtöbbször csak azt tudjuk, hogy egy éjszaka során hány órát aludtunk, de, hogy miképpen, azt nem. Pedig az alvás minősége legalább olyan fontos, mint a mennyisége, sőt.
Az alvászavarok gyakori rendellenességek, de kevesen tekintik orvoslandó betegségnek. A leggyakoribb alvászavar az alvási apnoe szindróma(OSAS), mely jellegzetes horkolással és légzéskimaradással jár. A légzészavar oxigénhiányos állapotot eredményez, mely a szervezet egészére nézve stressz állapotot jelent. Ez az éjszakai stressz, -hasonlóan a nappalihoz-súlyos rizikófaktor, szív-érrendszeri és anyagcsere betegségeket okoz.
Praxisunkban mód van ezen betegségek szűrésére, alvászavarok esetén konzultációra. Részletekről érdeklődjön munkatársainktól.

(szerző: dr. Ádám Ágnes családorvos)