Beállíthatatlan vérnyomásom van, talán szorongok?

0 Comments

Az elmúlt hetek úgy hozták, hogy praxisomba több olyan beteg jelentkezett, akiknek, elmondásuk szerint, eddig nem lehetett beállítani a vérnyomását. Végtelenségig ingadozott, sok kísérő tünettel, szédüléssel, fejfájással, levertséggel párosult.

 

Az egyik nőbeteg, 64 éves szomszédom, húsvétkor hívott, hogy nagyon rosszul van. Szédül, mert reggel még 100 Hgmm-es vérnyomása most estére 200 Hgmm-re emelkedett. Így fél az éjszakának „nekimenni”, adjak tanácsot, mit tegyen? Átmentem, beszélgetni kezdtünk. Egy szorongó, pánikbeteg embert ismertem meg. Azt elmúlt években sok orvos, rengeteg orvossággal próbálta beállítani – sikertelenül – vérnyomását. Megnyugtattam, hogy jelenleg nincs életveszélyben- ekkor vérnyomása 130/80 Hgmm volt. Megbeszéltük, hogy az otthoni gyógyszerkészletből, mit mikor és hogyan szedjen. Húsvét volt, így csendes napok következtek. Másnap délelőtt hívott, és a következőt mondta: ilyen jó napom nem volt évek óta. Vérnyomásom rendben, közérzetem remek! Tegnap nagyon megnyugodtam, a szavai, személyisége csodát tett! Minden nap konzultáltunk telefonon. Az ünnepek elteltével jelentkezett rendelőmben. Ekkor megterveztük az elkövetkező napok-hetek terápiáját. Beleegyezett, hogy szorongásoldót is adjak. Tudtam, hogy ez fogja véglegesen stabilizálni állapotát. Így is lett.

 

Azóta három hét telt el. Tegnap találkoztam vele az utcánkban. Kérdeztem tőle, hogy van. Ő hatalmas szemeket meresztett, és visszakérdezett: kicsoda? Hát, maga,- válaszoltam. Ja, én jól vagyok, már az unokámért aggódom, akinek most derült ki, hogy szintén ingadozik a vérnyomása. Meg tetszene nézni?…

A másik egy 59 éves férfi, aki az interneten talált rám, már reménytelennek tűnő, elkeseredett állapotban. Hónapok óta 200Hgmm körüli vérnyomásai vannak, az orvosok képtelenek beállítani a vérnyomását. Ő is rengeteg orvostól- rengeteg gyógyszert kapott már. Súlyosbítja helyzetét cukorbetegsége, elhízása, krónikus vesebetegsége is. Találkozásunkkor elmondta, hogy nagyon érzékeny lelkületű, tudja, hogy sokat szorong, ez befolyásolja vérnyomását. Szinte sugallta, hogy adjak antidepresszánst. Adtam. Átalakítottam vérnyomásra szedett gyógyszereit is korszerűbbekre, stabilabb hatásúakra. Részletesen megbeszéltük életmódját, a szükséges változtatásokat.

 

Már két hét elteltével szinte kicserélték, az addig búsképű, elkeseredett ember megfiatalodott. Mosolyogva, könnyedén jött be a rendelőbe. Elmondta, hogy sokkal jobban érzi magát, otthon mért vérnyomásai csökkennek. Elkezdett ismét sportolni, hiszen fiatal korában versenyszerűen tette, jól esik neki. Már csak három, négyhetente találkozunk. Vérnyomásértékei szinte normálisak, szorongása, alvászavara megszűnt, jól érzi magát.

A történetek tanulsága, hogy a szorongás, pánikbetegség, depresszió jelenléte nagyban nehezíti a hypertonia beállítását. Mindenképpen gondolni kell rá, ha „terápiarezisztens” hypertoniával találkozunk. Ilyenkor az orvos határozott, nyugodt, harmonikus viselkedése nagyban segítheti a korszerű terápiát. Mi a korszerű terápia? Minél kevesebb gyógyszer, de a kiválasztottak hassanak 24 órán át, legyenek napi 1x szedhetők. Ne feledkezzünk el a lélek gyógyításáról sem! Ezt kiváló antidepresszánsok, feszültségoldók segíthetik.

 

A lélek instabilitása legalább olyan súlyos rizikófaktor, mint a már ismertek: a cukorbetegség, magas koleszterin, triglicerid, húgysav, elhízás. Azok a stressz helyzetek, amelyek mindenkit minden nap érnek, beindítanak bonyolult biokémiai folyamatokat. Ha nem tudjuk őket kellő tréninggel feldolgozni, mély nyomot hagyhatnak ereinkben, keringési rendszerünkben, szívünkben. A végeredmény magasvényomás, stroke, infarktus lehet. Ne várjuk eljövetelüket, hárítsuk el a veszélyt, fogadjuk el, hogy a lelkünk is lehet beteg. Foglalkozzunk vele, és hagyjuk meggyógyítani. A lelki stabilitás, kiegyensúlyozottság, derű a magas életkort elért emberek sajátja, ők tudják a titkot, hogy miért élnek sokáig. Kérjük el, lessük el tőlük a receptet. De, a receptet szívesen felírja orvosunk is!

(szerző: dr. Ádám Ágnes családorvos)