Társbetegségek és a magas vérnyomás

0 Comments

Társbetegségek és a magas vérnyomás

Ebben a rovatban azok találnak hasznos információkat, akik a magas vérnyomáson kívül egyéb betegségekben is szenvednek.

Szenvednek? Amikor leírtam ezt a szót rájöttem, hogy hibás a kifejezés, hiszen annak, aki kellő tisztelettel viseltetik betegsége iránt, azt a betegség is békén hagyja.
Mit jelent ez a tisztelet? Azt, hogy be kell tartani azokat a szabályokat, előírásokat, amivel a betegség rendben tartható. Ez nagyon fontos: rendben tartható és nem rendbe tehető. Krónikus állapot lévén, az étrendet, az életmódot, a szükséges gyógyszereket állandóan alkalmazni kell, mert ha abbahagyjuk, romlik az állapotunk. Vonatkozik ez az előírt diétára éppúgy, mint a jól beállított gyógyszeres kezelésre. Sokan azt gondolják, talán már Ön is kacérkodott a gondolattal, hogy mivel normalizálódott a vérnyomása, abbahagyja a nehezen beállított terápiát, hiszen ha jó a vérnyomása, meggyógyult. Ezzel legtöbben nagy hibát követnek el, mert az orvos kezdhet mindent előröl, hiszen a vérnyomást újból be kell állítani. A krónikus betegségekre az a jellemző, hogy abból nem gyógyulunk ki, de panasz és tünetmentesek lehetünk. Élhetjük a teljesen egészségesek mindennapjait, és senki nem tudja, mi a betegségünk, csak az a néhány ember, akivel megosztjuk problémánkat. Tehát ne szenvedjünk a betegségekben, hanem éljünk teljes életet, fájdalmaktól és panaszoktól mentesen!

Ezen kitérő után nézzük, melyek azok a társbetegségek és rizikó tényezők, amelyek az illető szervezetére nézve fokozott kockázattal járhatnak.

A cukorbetegség
A lakosság körében minden ötödik embernek van, így lehet hogy Ön is tulajdonosa. Amennyiben cukorbeteg és hipertoniás is, úgy nagyobb fegyelmet és figyelmet érdemel. A cukorbetegség kezelésének alapja az étrend. Erről már bizonyára sokat hallott és olvasott korábban is. Rengeteg írásos anyag, diétás recept hozzáférhető. Tudom, könnyű elolvasni, de sokkal nehezebb betartani. Reményeink szerint újságunk hasábjain olyan praktikus és valóban használható tanácsokat kap majd, amikkel sokkal könnyebben megoldhatja táplálkozását.

A metabolikus szindróma
Így nevezik, amikor valaki kövér, nagyobb a haskörfogata a normálisnál, kóros vérzsírértékei vannak és cukorbeteg. Ezt a komplex anyagcsere betegséget megfelelő testsúlycsökkentéssel, étrenddel javítani lehet, erre is kapnak majd praktikákat.

Koszorúér-betegség

Ide azok az emberek tartoznak, akiknek koszorúér meszesedésük van, volt már anginájuk vagy átestek infarktuson. A szívbetegség jelenléte legtöbbünket fegyelmezetté tesz, hiszen mindenki tudja, hogy a szív életben maradásunkhoz nélkülözhetetlen. A szívbetegség megelőzése már áldozatokkal jár, ezeket sokkal nehezebb betartani.

Koszorúér-betegséghez és általános érelmeszesedéshez is vezethet a dohányzás. Abbahagyását sokan tervezik, sokan akarják, kevesen teszik. Betegség, függőség, de gyógyítható. Meg kell találni azt a cigarettát pótló cselekvést, ami az illetőt minden szempontból kielégíti, megnyugtatja.

Vérzsírok
Koleszterin, triglicerid, jó és rossz koleszterin, diéták, változó szemléletek… El fogjuk mondani, melyek az érvényben lévő tudományos ismeretek, melyek az érvényben lévő táplálkozási és gyógyszeres útmutatók. Reagálunk az éppen divatos táplálék kiegészítőkre, azok hasznosságára.

Érszűkület
Lehetősége többször merül fel a panaszok alapján, mint ahányszor valójában ott van. Sokan ennek tulajdonítják a végtagok zsibbadását, görcsös nyugalmi fájdalmát, fázósságát. Legtöbbször ezek a panaszok nem érszűkület folytán alakulnak ki, hanem egyéb betegségek kapcsán. A valódi érszűkület felismerésére, kezelésének lehetőségeire is kitérünk újságunk későbbi példányszámaiban.

Stroke
Agyvérzés, gutaütés – rémisztő, félelmetes kifejezések. A betegség is az, amikor valakit utolér. Sokszor jár bénulással, beszédképtelenséggel, ágyhozkötöttséggel. Rémes, kiszolgáltatott állapot, senki sem akarja, hogy bekövetkezzék. Keveset teszünk azért, hogy ne következzen be, pedig elkerülhető. Hogyan, miképpen, erről is olvashatnak majd.

Vesebetegségek
A magas vérnyomás és vesebetegségek kapcsolata ismert. Akár úgy, hogy meglévő vesebetegség provokál magas vérnyomást, akár fordítva. Fontos a diéta, fontos a szedett gyógyszerek fajtája.

 

 

Alvási apnoe szindróma(OSAS)

Még kevéssé ismert betegség, pedig jelentősége igen komoly. Mivel éjszaka alvás alatt zajlik, ezért felismerése nehezebb.

Lényege, hogy a légzés szünetel több másodpercig, majd egy hangos horkantás kíséretében mély belégzés következik. Ez a jelenség egy éjszaka során több százszor is ismétlődhet. A légzésszünet oxigén hiányt, az oxigénhiány stressz állapotot, a stressz állapot magas vérnyomást eredményez. Felismeréséről, kezeléséről későbbi számainkban bőven olvashatnak.

Kívánok Önöknek egészséget!

(Forrás: HYPERTONIA folyóirat, szerző: dr. Ádám Ágnes családorvos)