A horkolás is betegség

0 Comments

Ebben a rovatban azok találnak hasznos információkat, akik a magas vérnyomáson kívül egyéb betegségekben is szenvednek.

Beállították a vérnyomásom. Nehezen ment, de sikerült. Rendben is lenne, már ami a nappalt illeti. De, az éjszakával valami nem stimmel.

Ezt a huszonnégyórás ABPM vizsgálat mutatta ki. Az ABPM egy olyan pici készülék, amit vérnyomásmérő mandzsettával rögzítenek, egy napig állandóan rajta van az emberen, mint egy hordozható CD lejátszó. Nappal 15 percenként, éjjel félóránként vérnyomás-mérést végez. Az orvos a sok-sok mérést (ha jól sikerül a vizsgálat kb. 80-at) egy számítógépes program segítségével kiértékeli. Ebből látszik, hogy tényleg jól van-e beállítva a vérnyomás.

Hát nekem nem volt. Az éjszakai értékek magasabbak voltak a normálisnál. Az orvosom szerint ez abból eredhet, hogy horkolok.

 

 

Kérdezte, hogyan alszom, amire azt válaszoltam, hogy köszönöm nagyon jól. Még sokszor napközben is elalszom, olyan álmosság jön rám munkahelyemen, autóvezetés közben stb… Ez nagyon veszélyes és annak a jele, hogy éjjel nem alszik jól -mondta orvosom. Meglepődtem, mert eddig azt hittem, hogy a horkolás a mély alvás jele, így minden rendben van. Hát nincs, mert kiderült, hogy a horkolási hang előtt nem veszek levegőt több másodpercig. Ez egy éjszaka során több százszor ismétlődik. Nagyon káros a szervezetre, mert ilyenkor fuldoklom.

Ez a stressz olyan reakciókat indít be, aminek végeredménye a magasvérnyomás. De káros lehet a szívműködésemre szívritmuszavarokat okozva, az agyamra, memória zavart okozva. Orvosi nyelven a betegséget alvási apnoenak hívják, rövidítve OSAS. Megtudtam azt is, hogy hosszú távon ugyanolyan szív-érrendszeri rizikófaktor, mint a többi már ismertebb veszélyeztető tényező (koleszterin, triglicerid, húgysav, vércukor, elhízás, haskörfogat). Mivel kezdett aggasztani a probléma, megkérdeztem, hogyan lehetne kimutatni, hogy biztosan van-e nekem ez a betegség.

Alváslaboratóriumba kell menni, ott tölteni egy éjszakát, -hangzott a válasz.

Egy poliszomnografnak nevezett készüléket helyeznek fel, amely egész éjszaka méri a különféle paramétereket. Nem zavaró az eszköz, lehet tőle aludni. Reggel kiértékelik, és az eredménytől függően döntenek a terápiáról. Enyhébb esetben csak életmódváltást javasolnak, például fogyást, súlyosabb esetben gyógyszert vagy szájprotézist írnak fel. A legsúlyosabb OSAS-ban egy orrmaszkot kell használni alváskor. Ez olyan nyomással juttatja be a levegőt a légutakba, ami megszünteti a légzéskimaradásokat. Az eredmény jó alvásminőség, pihentető alvás, a nappali aluszékonyság elmaradása. Megszabadulhatok azoktól a veszélyektől is, amit az OSAS hosszú távú fennállása okozhat. A vérnyomásom nemcsak nappal, hanem éjszaka is normális szinten lesz majd.

Bejelentkeztem a vizsgálatra annak reményében, hogy ha megszűnik a horkolásom, akkor a feleségem is visszaköltözik mellém, a rég elhagyott hitvesi ágyba a szomszéd szobából. Talán lesz értelme, mert a szexuális teljesítő képességem újból a régi lesz (vagy jobb?!). Reménykedem abban is, hogy nappali közérzetem is élénkebb, frissebb lesz majd.

Hát ennyi biztató reményében igazán megéri, ha kell, akár egy orrmaszkkal aludni éjszakánként, ugye?

 

szerző: dr. Ádám Ágnes családorvos