AZ IXCARDIORISK© – EGY ÚJ, HASZNOS PROGRAMMODUL A CSALÁDORVOS MUNKÁJÁBAN

0 Comments

Múlt héten családorvosomnál jártam. Panaszaim tisztázása után, még egy kicsit marasztalt. Azt mondta, hogy megmutatja számítógépében azt az új modult, amit nemrégen kapott és örömmel használ. Elmagyarázta, hogy ez a programrész segít neki megtalálni azokat a személyeket, akik veszélyeztetett kategóriába tartoznak a szív és érrendszeri betegségek tekintetében.

Elmesélte, hogy mennyire komplex a munkája, mennyi mindennel kell foglalkoznia a szűrővizsgálaton kívül.
· sokféle panasszal, sokféle tünettel, sok megoldandó problémával keresnek fel bennünket (differenciál diagnosztika!)
· a krónikus betegeinket rendszeresen gondoznunk kell (hypertonia, cukorbetegség, tumorok, endokrin betegségek, stb..)
· pszichés problémákkal is gyakran találkozunk
· hatósági tevékenységet is el kell látnunk
· mi vagyunk pácienseinknek az állandó biztos háttér
· sok akut betegséget is gyógyítunk

A tankönyvekben és módszertani útmutatókban leírtaknak nehéz megfelelni a mindennapi munka során, mind a betegeknek, mind a családorvosuknak, mert nincsenek meg a személyi és/vagy tárgyi feltételek. A beteg megnyerése az együttműködésre sok időt és energiát igényel.
A háziorvosi munka során különféle betegcsoportok, betegségek komplex szűrése, gondozása és gyógyítása folyik. A sokféle betegséggel rendelkező betegek terápiája a különféle gyógyszerek körültekintő választását igényli (indikációk, gyógyszer interakciók, mellékhatások, allergia stb…). A terápiának a beteg anyagi helyzetéhez is igazodnia kell.

A folyamatos, hosszantartó kapcsolat, gyakori találkozások során a terápia módosítása nem mindig történik meg, mert:
· a beteg panaszmentes
· az állapota kielégítő
· anyagi helyzete a változást nem engedi
· az új gyógyszer panaszt okoz
· a beteg önkényesen abbahagyja, a régihez visszatér (szubjektív szempont)
· a beteg a terápia módosítását elutasítja
· a „rutin munka” a terápia módosítását elfelejteti, pedig szükség lenne rá
· nehéz mindenre kiterjedten odafigyelni és így gyógyítani
A ma még sok praxisban kartonon végzett dokumentáció a napi munkára nem alkalmas. Még a számítógép segítségével is nehéz mindenre kiterjedő, naprakész dokumentációt folytatni, az evidencia vizsgálatoknak és irányelveknek megfelelő terápiát alkalmazni.

Egy jó szoftver segíthet és könnyíthet a mindennapi dokumentációban. De, a dokumentáció útvesztője így sem könnyű, mert ismerni kell az új rendeleteket, követni kell az aktuális evidencia szinteket, ismerni kell az aktuális szakmai irányelveket.

Ilyen szakmai háttér ismeretében született meg az igény egy olyan szoftver fejlesztésére, amely segíti a szűrő- gondozó tevékenységünket. A kardiovaszkuláris betegcsoport a legtekintélyesebb létszámot képviseli praxisainkban. Ennek korszerű ellátása komoly igény a prevenció szempontjából is.

Az Infomix Kft. informatikusai, szakmai segítségünkkel, tanácsainkkal, ötleteinkkel fejlesztették ki az IxCardiorisk modult. A modul a Visual Ixdoki program használóinak nyújt segítséget, ehhez a rendszerhez kapcsolódik.

Az ellátó orvost figyelmezteti a rizikószűrés elvégzésére. A szűrőmodul megnyitásakor a program szükséges adatokat automatikusan beemeli, több szempont szerint értékeli a kockázatokat, személyre szóló tanácsadást nyomtat, illetve egy kalkulátor segítségével a változások eredményét is közvetíti a páciens és a kezelő orvos felé.

A program folyamatos használata teljes praxis rizikóállapot feltérképezést jelenthet. Hatékonnyá teheti a prevenciós munkavégzést, folyamatos visszajelezést ad betegnek, orvosnak. Megkönnyíti az adminisztrációs terheket, hiszen több jelentési kötelezettség egy adminisztrációs folyamattal elvégezhető.

Az azonos programot használók együttes adatelemzése adatbankok, betegregiszterek létrehozását segíthetik. A prevenciós munka hatékonyságát nyomon követhetjük.
A távlatokban kiváló lehetőség nyílhat tanszékek, tudományos társaságok közös munkájához, együttműködéséhez, célirányos kutatásokhoz.

Miért hasznos a családorvosnak egy ilyen modul?
· Segíti a mindennapi munkánkat
· Figyelmeztet az idő múlására
· Figyelmeztet az aktuális vizsgálatokra
· Meghatározza az elérendő célszámokat
· Kiszámolja és behelyezi a pácienst a megfelelő rizikóstátusba
· A betegtájékoztatás, egészségnevelés kiváló eszköze
· Hasznos eszköz lehet páciensünk meggyőzésében
· Felajánlja az irányelveknek megfelelő terápiát, – figyelmeztet, ha azt a beteg nem kapja
· Segít a különféle jelentések, indikátor listák elkészítésében, elküldésében

Én csak ültem és csodáltam, ahogy a doktornő beírta leleteimet és a program máris behelyezett egy bordó mezőbe. Nem tudtam, hogy ennek örüljek-e vagy sem. Rövidesen kiderült, hogy számomra ez azt jelenti, hogy nagy kockázatú személy vagyok a szív-, érrendszeri betegségek tekintetében. Hát, persze, hypertoniás vagyok, nagyobb a testtömegindexem is,- fogynom kell és dohányzom,- le kell szokjak róla!!! Mindezt látni elég elrettentő és meggyőző volt! Láttam azt is, mit kell tennem, ha azt akarom, hogy a zöld mezőbe kerüljek, ami a reménység és hosszabb élet színe.

– Igyekezni fogok, hogy legközelebb már szebb eredményeim legyenek! – búcsúztam bizakodva orvosomtól.

szerző: dr. Ádám Ágnes családorvos