Kinek higgyünk?

0 Comments

Az orvostudomány egy bizonyítékokon alapuló komoly tudomány

Olvasom az újságokat, benne sok-sok hirdetéssel. Nézem a televíziót, benne sok reklámmal. Böngészem az internetet, találok rengeteg információt, cikket, tájékoztatót. Azt hallom minduntalan, hogy egészségesebben kellene élnem, ezért próbálok tájékozódni, találni olyan lehetőségeket, ami elérhető, könnyen alkalmazható, biztonságos.

De, honnan tudom, hogy most egészséges vagyok-e? El kellene mennem az orvosomhoz egy állapot felmérésre. De, orvoshoz csak akkor mennek az emberek, amikor betegek; hogy néz az ki, hogy én csak úgy bejelentkezem egészségesen egy ilyen vizsgálatra!

Az interneten találok számtalan helyet és módszert, amivel felmérik az állapotomat. Felhívok egyet, azt mondják, hogy egy kis készülék húsz perc alatt megmondja, hogyan vagyok, mi hiányzik a szervezetemből. Ez remek, még vért sem kell hozzá venni!- lelkendezem. A lelet, amit másnap kézhez kapok, lehangol. Sok bajom van, közli a vizsgálatot végző. Rögtön ajánl is három féle szert, ami rendezni fogja állapotomat. A pilulák méreg drágák, de megveszem.

– Lehet, hogy nem csak az áruk „méreg”, de ők maguk is? – jegyzi meg a konyhában feleségem, miután elmesélem, hol jártam.
– Óvatosabbnak kellene lenned, nem szabadna hinned mindenféle hírverésnek. Miért nem fordulsz kezelőorvosodhoz, aki ismeri minden bajodat, eddigi betegségeidet?
– Mert, nem akartam zaklatni egy egyszerű állapotfelméréssel- válaszolom.
– Pedig hitelesebb információt adna, mint ez az ismeretlen valaki- győzködött a nejem. A pilulákat pedig végképp ne szedjed be az orvosod megkérdezése nélkül. Honnan tudod, hogy ki gyártotta, az van-e benne egyáltalán, mint, amit ráírtak?

Hatott a rábeszélés, másnap bejelentkezem a családorvosomhoz. Viszem az előző „vizsgálat” eredményét. Orvosom nézi, forgatja, böngészi a sok számára megfejthetetlen adatot. Azután belekezd egy tíz perces magyarázatba. Elmondja, hogy miért ne higgyek az efféle vizsgálatnak. Hogy a tudományosság komoly bizonyítékokon alapul. Sok-sok vizsgálat összegzése után mondják a tudósok, hogy ez mérhető, komoly módszer. Nézzek utána olyan internetes oldalakon, ahol szakemberek publikálnak. De, ha nem tudok ilyen helyeken utána nézni, akkor informálódjak nála vagy kollégáinál. Nagyon veszélyes bedőlni mindenféle bizonytalan leletnek, hiszen megijeszthet, rossz órákat, napokat, álmatlan éjszakákat okozhat. Ennél sokkal veszélyesebb úgy szedni gyógyszereket, hogy nem tudjuk, honnan származnak, mi az összetételük.

Az igazi gyógyszereket komoly klinikai vizsgálatoknak vetik alá, sok évig sok ezer emberen tesztelik, mielőtt forgalomba hoznák. Ez alatt pontosan mérik a hatását, mellékhatásait, sajátosságait. Ezeket az orvosokkal közlik, amikor a gyógyszer a patikákba kerül. Amikor az orvosok felírják betegeiknek, mindezzel pontosan tisztában vannak, ellentétben sok szerrel, amiről semmit nem tudnak. Fontos tudni, hogy az illető szert kik gyártják, hiteles helyen-e és áll-e mögötte olyan vizsgálat, ami garantálja tulajdonságait.

NE higgyünk az interneten keringő pletykáknak, szomszéd asszonyok ajánlotta gyógymódoknak, de higgyünk orvosunknak!

Ő olyan tudás birtokában van, amit sok évig tanult és gyakorolt. Bízzunk ajánlatában, bízzunk a tudományosság erejében és bízzunk abban, hogy orvosunk jobban megtalálja számunkra a legmegfelelőbb vizsgálatot és betegségünkre a legmegfelelőbb gyógyszert. A gyógyítás egy olyan komoly tudományos alapokon álló szakterület, amely éveken- évtizedeken át tartó felkészültségen alapul. Nem szabad bíznunk abban, ami semmiféle konkrét eredményt nem tud felmutatni.

Ez a beszélgetés meggyőzött, hogy ezen túl legyek körültekintőbb, orvoshoz forduljak olyankor is, amikor csak egészségi állapotomra vagyok kíváncsi. Betegség esetén kezelőorvosom tanácsát fogadjam el, hiszen a legideálisabb gyógymódot Ő tudja nekem választani. Ezt ajánlom Önöknek is.

szerző: dr. Ádám Ágnes családorvos