A GYÓGYSZEREK BARÁTAINK

0 Comments

A cikk megírásának aktualitását egyik betegemmel folytatott beszélgetés adta.

A Hipertónia Rendelés Zuglói Centrumában történt. Ez a páciens immáron másfél éve jár oda hozzám, ez alatt az idő alatt nagyon jó kapcsolat alakult ki vele. Beállítottam a vérnyomását, sok egyéb problémáját is orvosoltam.
Elmesélte, hogy amióta nem találkoztunk, sok baja volt. Az időközben lezajlott betegségeit és tüneteit, mind-mind a szedett gyógyszereknek tulajdonította. Nem is gondolt arra, hogy ezek betegségekből származnak.

 

Miket tapasztalt? Hasmenése keletkezett a hypothyreosisára (pajzsmirigy alulműködés) szedett L-Thyroxintól. Ezért ezt, néhány nap után abbahagyta. Megnyugtattam, hogy ennek nem lehetett köze a hasmenéshez. Elmagyaráztam, hogy a pajzsmirigye most kevesebb hormont termel, ezt pótoljuk a gyógyszerrel. Ezt normalizálni hónapok alatt lehet. Kértem, kezdje el újra szedni, meglátja, nem lesz efféle panasza. Elkezdte és valóban, ismét nem jelentkezett bélpanasza.

Aztán beszámolt arról is, hogy tüszős mandulagyulladása volt. Erre antibiotikumot kapott és mellé probiotikumot szedett. Amikor bevette a probiotikumot, az ismét fellobbantotta a mandulagyulladását. Úgy gondolta, hogy azok a baktériumok bementek a mandulába és ott elszaporodva, ismét gyulladást okoztak. Elmagyaráztam, hogy a bélbaktériumok védő szerepet játszanak a szervezetünkben. Az immunrendszer védelmében és még ma kutatott sok fontos élettani folyamatban döntő tényezők. Nem okoznak mandulagyulladást, azt más patogén korokozók (legtöbbször Streptococcusok) teszik. Kíváncsian figyelte a rögtönzött „továbbképzésemet” és felbuzdulva a hasznos információk lehetőségétől,- még kérdezett.

Tudni szerette volna, hogy miért írnak manapság a gyógyszerek mellé több oldalnyi mellékhatást, mi a valószínűsége, hogy ez bekövetkezik? Régebben nem volt ennyi és ez biztosan azt jelzi, hogy ezek a modern gyógyszerek sokkal rosszabbak. Logikus következtetés!- gondoltam, de nem igaz! Így hát ismét folytattam egészségnevelésemet.

 

A gyógyszergyárak önvédelemből írják rá ezeket a várható mellékhatásokat. Mostanában sok a per, sokan komoly anyagi hasznot húznak egy-egy nem várt mellékhatásból. Amennyiben, az nem szerepel a betegtájékoztatón, – a gyógyszergyár beperelhető. Sajnos, elolvasva, tényleg elrettentő lehet és méltán felmerül a gondolat, hogy több kára lesz a szedésnek, mint az eddigi betegségemnek. De, ez korántsem van így. Ezek nagyon ritkán, nagyon kis eséllyel bekövetkező mellékhatások!

 

Például, a vérnyomás beállításakor jelentkezhet szédülés, fejfájás, tompultság, furcsa közérzet. Sokan a gyógyszerek mellékhatásainak vélik, pedig épp a gyógyszer hatása! Végre csökken a vérnyomás. Persze a sok évig fennálló magas vérnyomás normalizálódását a szervezetünknek meg kell szoknia, ez időnként furcsa érzésekkel járhat. TÜRELMESNEK kell lenni, nem abbahagyni, azzal, hogy ez sem jó, majd holnap kérek az orvosomtól másikat.

Néhány hét alatt a szervezet hozzászokik az új, végre normalizált helyzethez. Örömmel nyugtázzák az erek, hogy fellélegezhetnek a nyomás alól, nincs repedésveszély, a szív végre normálisan dolgozhat, megfelelő a vérellátása. Sok veszélyeztető tényezőt elkerülhetünk így. Erre gondoljunk, amikor a vérnyomás beállításunk folyik!

Higgyük el, nyugodjunk bele, hogy a panasz, amit érzünk a betegségünkből ered és nem a gyógyszerünk okozza! A betegségektől vannak panaszaink és nem a terápiától!

A gyógyszerek barátaink, segítenek a betegségek legyőzésében, karbantartásában, az egészségünk megőrzésében, visszaszerzésében.

Mikor befejeztem kiselőadásomat, hálás szemekkel nézett rám. Azt mondta, hogy most rengeteget tanult és elmeséli ismerőseinek, barátainak. Én szomorúan és egyben felbuzdulva nyugtáztam, hogy még mindig sok teendőnk van a betegoktatás területén.

Leültem és megírtam ezt a cikket.

Ha hasznosnak ítélik, úgy kérem, terjesszék az ismeretanyagot!

szerző: dr. Ádám Ágnes