STROKE

0 Comments

Vannak egyszerű módszerek arra, hogy életet mentsünk

 

Az agyvérzés vagy gutaütés egy fenyegető rém, amely hosszas kínzó tehetetlenséget okozó betegség képében jelentkezik. Mostanában „sztrók-nak” hívják, így emlegetik. Ismerkedjünk meg vele közelebbről.

 

A STROKE egy gyűjtőfogalom, az agyi érkatasztrófák gyűjtőneve. Magyarul hívják : szélütésnek, gutaütésnek agyvérzésnek, agytrombózisnak is.
Az agyi vérkeringési zavarnak, szakkifejezéssel stroke-nak, két típusa különböztethető meg:
Az agyvérzés, az agyi katasztrófák 15 százalékát teszi ki.
Az agylágyulás csoportjába pedig, mely az agyi vérkeringés különböző mértékű károsodása miatt kialakult agyi oxigén- és tápanyaghiányos állapotokat jelöli, az agyi katasztrófák 85 százaléka tartozik.
Megkülönböztetünk átmeneti vérkeringési zavart, ilyenkor az idegrendszeri tünetek legkésőbb 24 órán belül megszűnnek, illetve végleges károsodáshoz vezető vérkeringési zavart.
Stroke-os betegeknél leggyakoribb tünet a száj elhúzódása, beszédzavar, és a féloldali gyengeség, bénulás.
Mivel keringészavar, és ezzel együtt idegsejt elhalás az agyban bárhol kialakulhat, azért a kialakult károsodás jellege mindig az elhalás helyétől függ. A teljesség igénye nélkül a leggyakoribb tünetek: gyengeség, bénulás, érzészavar (érzéketlenség, zsibbadás, bizsergés, szokatlan érzékelés) a végtagok valamelyikén vagy az egyik testfélen, látászavar (részleges vagy teljes látásvesztés, kettőslátás), „elkent” beszéd, beszédképtelenség (a hallott beszéd megértésével vagy anélkül), nyelészavar, szédülés, bizonytalanságérzés, egyensúlyvesztés, a testrészek felismerésének képtelensége.
Súlyos esetekben eszméletvesztés, kóma alakul ki. A szélütés után érzelmi zavarok, depresszió is jelentkezhet. A szélütés következtében az agy vizenyős duzzanata alakulhat ki, mely agyi nyomásfokozódáshoz vezethet. Az agyi nyomásfokozódás tovább súlyosbíthatja a tüneteket.
Teljes szélütés esetén a tünetek hirtelen jelentkeznek, rövid idő alatt valamennyi tünet kialakul, míg súlyosbodó szélütésnél a tünetek órákig, néha 1-2 napig súlyosbodnak, egyre több agyszövet hal el, egyre többféle tünet jelentkezik.

 

Négyféle lehetőség van arra, hogy felismerjük a gutaütést:
1. Ha megkérjük a veszélyeztetett személyt, hogy mosolyogjon.
2. Ha megkérjük a veszélyeztetett személyt arra, hogy mondjon egy rövid mondatot.
3. Ha megkérjük a veszélyeztetett személyt arra, hogy emelje fel mindkét karját a magasba.
4. Ha megkérjük a veszélyeztetett személyt arra, hogy öltse ki a nyelvét.
A fentiek közül bármely elváltozás jeleit mutatja a normálistól, pl., ha arcának egyik fele görcsösen mozdulatlan marad, vagy nem tudja kifejezni magát egy egyszerű mondat erejéig sem, vagy ha valamelyik kezét nem tudja felemelni feje fölé, vagy nem tudja kiölteni nyelvét, vagy az egyszerűen csak kilóg a szájból, ez mind az agyvérzés egy-egy jelét mutatja.

 

Ezek azonnali orvosi beavatkozást igénylő tünetek! Ilyen esetben azonnal hívjunk orvost, vagy a mentőket!
A szélütés intenzív kórházi ellátást igényel, az első néhány órában történő beavatkozás nagymértékben befolyásolja a betegség kimenetelét.
A szélütés esetében is a veszélyeztető tényezők csökkentésével előzhető meg a baj. Fontos a vérnyomás, vércukor, vérzsírok, testsúly rendszeres ellenőrzése, normalizálása. Az ismert szívbetegségek megfelelő kezelése, ritmuszavarok esetén vérrögösödést gátló kezelés és rendszeres kontrollvizsgálat.
A dohányzás abbahagyása és alkoholfogyasztás mérséklése. A megfelelő táplálkozás és a rendszeres testmozgás.
A stroke az egyik legfélelmetesebb és legsúlyosabb betegség, amelyet egyrészt a rizikótényezők gyógyításával, karbantartásával, másrészt a gyanújelek jelentkezésekor azonnali kórházi kezelés kezdeményezésével lehet megszelidíteni.

Tegyünk érte, hogy megmentsük saját vagy embertársaink életét!

szerző: dr. Ádám Ágnes családorvos