Mitől fájhat a lábunk?

0 Comments

Fáj a lábunk. Gyakori panasz, sokan szenvednek tőle. Oka az, hogy terheljük egész életünkben, járunk rajta, cipeljük rajta súlyos, vagy kevésbé súlyos testünket. Sokszor megsérül, beütjük, elesünk, eltörjük, megzúzzuk, kificamítjuk, rosszul terheljük.

Mi fájhat a lábunkon?
Haladjunk lentről felfelé.

 

A lábfej fájhat a gyakori bütyök, kalapácsujj, harántsüllyedés, vagy, ahogy ismertebb lúdtalp miatt. A már kialakult deformitásokat megszüntetni csak műtéttel lehet, ezért a megelőzés a döntő. A harántsüllyedés következménye a bütyök, amely próbálja kompenzálni a statikai hibát. Ha, ezt időben felismerjük, és jó betéttel segítjük a tartást korrigálni, akkor a bütyök szerepe fölöslegessé válik, nem alakul ki. Hasonló az oka a kalapácsujj kialakulásának is. Ez tulajdonképpen egy kapaszkodó ujj, amely segítségével a láb próbál korrigálni. A szűk cipők is tovább rontják a helyzetet.

 

A bokák gyakran dagadnak, félrevezetően ilyenkor szívproblémáktól tart a páciens. Pedig oka legtöbbször helyi, azaz szintén tartási probléma, lúdtalp. Oka lehet visszeres vagy nyirokkeringési zavar is. Sokszor társul térdig érő vizenyővel, nehézláb érzésével.

 

A lábikra görcs gyakran kínozza tulajdonosát. Ilyenkor legtöbben érszűkületre gondolnak, mert ez egy kellően rémisztő betegség. Valóban ez is lehet oka a fájdalomnak, de erre az jellemző, hogy járáskor jelentkezik, nyugalomban soha. Az érszűkületes gyaloglása kiváltja, pihenése szünteti a lábikra görcsét. A nyugalomban jelentkező görcsök oka legtöbbször mozgásszervi, gerincprobléma kisugárzó fájdalma. Ilyenkor a gerinc betegségét kell gyógyítani, ezzel a láb fájdalma is megszűnik. Éjszaka jelentkezik, az un. nyugtalan láb szindróma, ahogy az angol hívja: restless leg syndroma ( RLLS), égő, bizsergő, görcsös fájdalma. A fájdalom felébreszti álmából a beteget, aki felkel, rázza, csapkodja a lábát, topog. Így a fájdalom kisidőre csillapodik, majd újra kezdődik. Egy éjszaka során sokszor ismétlődik, töredezetté teszi az alvást, nem hagyja az illetőt nyugodtan pihenni. Az eredmény fáradt ébredés, kialvatlan, rossz minőségű nappal. A nyugtalan láb szindróma oka egy alvászavar, ezért diagnosztizálása gyanú esetén alváscentumban történik. Itt gyógyszert írnak, amely látványosan megszünteti a panaszokat, nyugalmassá válik az alvás.

 

A térd kényes ízületünk, bonyolult felépítése, sok sérülése, terhelése, gyulladások, meszesedések, deformitások oka lehet. Ilyenkor a térd duzzadt, sokszor piros, vizenyős, mozgása korlátozott. Térdbe sugározhat a csípőszűkület fájdalma is. Sokszor előbb fáj a térd, mint a csípő. Mindenképpen szakorvoshoz kell fordulnunk, ortopédus vagy reumatológus kolléga segít a gyógyulásunkban.

 

A combunk talán a lábszár legbékésebb területe, ami a fájdalmakat illeti. Itt „csak” kisugárzó fájdalmak jelentkeznek, a csípő, a gerinc meszesedése, szűkülete következményeként. Ezek a betegségek lehetnek akár gerincsérv, gerinccsatorna szűkület vagy a csípőízület meszesedése, sérve. Mindenképpen ortopédus, neurologus, reumatológus feladata kideríteni az okot és meghatározni a terápiát.

 

Persze a fájdalmakat sokszor kíséri oedema, vizenyő vagy a bőr elszíneződése. Az oedemák természetét megállapítani orvosi feladat. A bőr elszíneződése utalhat keringészavarra, vagy lezajlott thrombosisokra is akár.

A lábszár egészét érintheti a visszeresség. Fájdalmas, feszülő, viszkető, gyulladt erek, változatos formában jelentkezhet. Érdemes megmutatni érspecialistának, aki tanácsot ad a teendőket illetően. Lábszárra terjedő hasogató, zsibbadó erős fájdalmat okoznak a különböző okok miatt kialakuló neuralgiák, ideggyulladások.

Lábainkra nagy szükségünk van, vigyázzunk rájuk! Járjunk kényelmes, jól szellőző cipőkben, pihentessük magasra emelve, tornáztassuk a keringés és ízületeink javára. Ha, mindezt megtettük és még sincs minden rendben, tudják, akkor itt vagyunk mi orvosok! Szívesen segítünk, ezért vagyunk!

(Forrás: HYPERTONIA folyóirat, szerző: dr. Ádám Ágnes családorvos)