Az alsó végtagi oedemáról

0 Comments

Oedema, magyarul vizenyő, a szövetközti nedv felszaporodása.

Amennyiben a test egészére terjed, úgy oka lehet szív-, vese-, májműködés súlyos zavara, elégtelensége, vagy fehérjehiányos állapot. Helyi oedemák kialakulhatnak a vénák betegségei- például visszeresség vagy a nyirokkeringés zavara miatt.

Az alsó végtagok vizenyője gyakori tünet. Egyrészt, mert a víz legtöbbször a gravitációt követi, másrészt, mert a láb nagy terhelésnek kitett testrészünk. A láb oedemásodása ijesztő tünet, legtöbbször orvoshoz „űzi” a beteget. Sokan a szív betegségére gondolnak, és félnek, nehogy a víz elárassza a tüdejüket is. Egy részüknél valóban fennáll szívbetegség, de sokuknál nem.
A kérdés az: ilyenkor mi az ok? A boka körül, feljebb nem terjedő oedema oka legtöbbször statikus, azaz lúdtalp, harántsüllyedés lehet. Emiatt ortopédiai vizsgálat, betét, gyógycipő viselése szükséges. Bokacsont mögötti vizenyőt okozhat a vénák elégtelensége is. Ez sokszor látható, mert visszeres a végtag, de látható visszeresség nélkül is előfordulhat. Lehet egyoldali, de mindkét láb is érintett lehet. Sokszor kíséri, un. „nehézláb” érzése, amikor különösen estére a lábak bedagadnak, feszülnek, szinte cipelni kell őket. Ilyenkor segítenek bizonyos gyógyszerek, például Detralex tbl, enyhébb esetben krémek (például Venoruton, Lioton). A fáradt, dagadt végtagot fel kell polcolni,- úgy kell ülni vagy feküdni, hogy a folyadék vissza tudjon áramolni az erekbe,- azaz a fenék szintje fölé kell emelni. Sokat segít a visszértorna, kerékpározás, úszás (nem meleg vízben!). Erre a betegségre különösen hajlamosak az álló foglalkozásúak!

Nyáron, melegben sokan tapasztalták, hogy lábaik estére bedagadtak, reggelre sem apadtak le teljesen. A szokatlanul meleg időjárás, trópusi meleg az alsó végtag keringését is próbára tette. Ennek oka a nyirokkeringésben keresendő. A nyirokkeringés, nyirokerek hálózata átszövi testünket. Feladata a szövetközti folyadék áramoltatása, a méreganyagok, elpusztult sejtek eltávolítása. Amikor működésében zavar támad, akkor az ellátott testterület felduzzad. A nyirokkeringés javítása gyógyszeresen kevéssé lehetséges. Ám jelentősen javíthat a nyirokmasszázs, szakértő masszőrtől. Vannak gépi masszázs lehetőségek is. Itt is sokat javít a lábak magasra dúcolása, speciális értornák.

Néhány gyógyszer mellékhatásként, arra érzékenyeken, okozhat oedemát, ezt az orvosok tudják. Ha vizenyő jelentkezik, egyetlen feladat felkeresni kezelőorvosukat. Ő eldönti, hogy szed-e olyan gyógyszert, ami oka lehet a dagadásnak. A terápiát megváltoztatni orvosi feladat.

(Forrás: HYPERTONIA folyóirat, szerző: dr. Ádám Ágnes családorvos)