Syncumar szedéshez

0 Comments

Tájékoztató Syncumart szedő betegeknek

A trombózis (= vérrögképződés okozta érelzáródás) az éren belüli kóros alvadékonyság következménye. A vérrögképződés megakadályozása céljából alvadásgátló kezelést alkalmazunk, amelynek lényege, hogy a véralvadáshoz szükséges egyik fehérje (protrombin) képződését gátoljuk. A protrombin képződéséhez K-vitaminra van szükség, a Syncumar nevű tabletta pedig gátolja a K-vitamin hatását. A véralvadásgátló kezeléssel megakadályozható, hogy mélyvénás trombózisban a vérrög elszabaduljon, és valamelyik tüdőverőér elzáródjon, akár tüdőembólia alakuljon ki.

 

A véralvadáshoz szükséges egyik fehérje: a (prothrombin) képződéséhez K vitamin kell. A Syncumar azonban gátolja a K vitamin hatását, ezért nehezebben alvad a vére, ha valaki Syncumart szed. Ha túl sok Syncumart szed valaki, akkor nagyon gátolt a vér alvadása, azaz veszélyesen vérzékennyé válik. Ha viszont túl keveset, akkor meg könnyen kaphat ismét thrombózist, a nem kellő mértékű alvadásgátló hatás miatt.
Ezért az a cél, hogy meghatározott mértékű alvadásgátlást hozzunk létre. Ezt úgy érjük el, hogy egyénileg kiválasztjuk azt a Syncumar adagot, amely a prothrombin szintet az eredeti normál érték 20-30%-a közé csökkenti. Ma már ezt a laboratóriumok INR-ben mérik, melynek jó beállítás esetén 2,0 – 3,0 közötti tartományban kell lenni.
Tapasztalat szerint nagyon különböző az a Syncumar mennyiség, amivel ez elérhető. Van olyan ember, akinek napi 1/2 tabl-át kell szednie, de van olyan is, aki 5 tablettára szorul. Ezt a különbözőséget több tényező okozza. Az egyik az, hogy az emberek különböző mennyiségben fogyasztanak K vitamin tartalmú élelmiszert. Mivel a K vitamin a Syncumar ellen hat, ha valaki olyasmit eszik, amiben sok a K vitamin, több Syncumart kell szednie.

 

A Syncumar tehát a protrombinszint csökkentésén keresztül hat a véralvadásra. Ezért a protrombinszint mérésével tájékozódhatunk a kezelés hatékonyságáról (a protrombinszint vérből meghatározható).
A protrombinszintet,- melynek alapértéke normalisan 100 %, 20-30%-ra kell lecsökkenteni, és ott kell tartani. A betegekben nagyon különböző az a Syncumar mennyiség, amivel ez elérhető. Ezért, nemzetközi hitelesítéssel egységesítették, összehasonlíthatóvá tették a különböző laboratóriumokban mért protrombin értékeket, ezt az értéket nevezzük INR-nek (a nemzetközi normalizált érték angol rövidítéséből). Az INR alapértéke Syncumart nem szedő, egészséges egyénekben 1,0. A Syncumar az INR értéket emeli, a véralvadásgátlás célértéke INR: 2-3 között van. Ha valaki túl sok Syncumart szed, akkor nagyon gátolt a vér alvadása, azaz veszélyesen vérzékennyé válik (ilyenkor igen magas INR értékek lehetnek, akár 10 is!). Ha viszont túl keveset, akkor meg könnyen kaphat újból trombózist a nem kellő mértékű alvadásgátló hatás miatt.
A véralvadásgátló kezelés elkezdésekor a cél INR érték eléréséig és stabilizálódásáig naponta kell ellenőrizni a véralvadás szintjét (ez történt a kórházban). Ezt követően, hazabocsátás után a megváltozott körülmények (étrend) miatt néhány hétig gyakrabban (kétnaponta, majd hetente) ellenőrizzük az INR értéket, majd elegendő havonta egyszer ellenőrzésre járni.

De, havonta kötelező!
A kontroll INR értékről ill. a kezelés esetleges módosításának szükségességéről a vérvételt követő napon telefonon tájékozódhat, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával!
A gyógyszert lehetőleg mindig azonos napszakban kell bevenni, az előírt adagot pontosan be kell tartani, mert, akár negyed tablettányi változtatás is lényeges eltérést okozhat.

 

MI VÁLTOZTATJA MEG AZ INR SZINTET?
Az INR szintet megváltoztatja:
· táplálkozás,
· új gyógyszerek szedése,
· alkoholfogyasztás,
· betegségek

 

Milyen táplálékok, hogyan befolyásolják az INR (protrombin) szintet?
Amikor beállítják az egyéni Syncumar adagot, akkor az éppen akkori táplálkozásának megfelelő.
Ha közben megváltozik az étrendje, változik a Syncumar szükséglete is. Emelni kell az adagot, ha több zöldséget, gyümölcsöt fogyaszt.
A különböző életfolyamatokhoz mindenképpen szükséges K vitamint a szervezetünkbe juttatni.
Az egyéni, napi Syncumar adag épp annyi, ami ezt a rendelkezésre álló K vitamin mennyiséget a kellő mértékben ellensúlyozza.
Ha hirtelen a szokásosnál jóval nagyobb mennyiségű K vitamint fogyasztunk, már nem elég a beállított Syncumar adag. Ekkor megemelkedik a protrombin, csökken az INR szint. Ezért emelnünk kell a Syncumar adagját is.
Éppen a táplálkozás változékonysága miatt kell az INR szintet legalább egyszer egy hónapban ellenőriztetni!

 

 

A különböző tápanyagokat (ételeket) három csoportra osztottuk.
I. Az első csoportba azok az ételek (tápanyagok) vannak, melyek K vitamin tartalma nagyon alacsony, ezek fogyasztása nem befolyásolja a prothrombin szintet, és ezáltal a Syncumar adagot sem.
Ide tartoznak: a húsfélék, hal, kenyér, burgonya, rizs, tésztafélék, sajt, tej.
II. A második csoportba azok szerepelnek, melyek közepes mértékben tartalmaznak K vitamint, ezeket a szokásos mennyiségben fogyaszthatják a Syncumárt szedő betegek, ezekből csak az egyébként is túlzott mennyiségek emelik meg a prothrombin szintet.
Ilyenek: vaj, étolaj, répaféleségek, gomba, uborka, zöldbab, alma, narancs.
III. Végül a harmadik csoportban vannak azok az ételek, melyeknek magas a K vitamin tartalmuk.
Ilyenek: tojás, máj, saláták, spenót, karfiol, málna, eper, paradicsom, paprika, brokkoli, aszparágusz, káposzta. Ezekre oda kell figyelni, és ha ebből rendszeresen többet fogyaszt, akkor a gyógyszere szedését ehhez kell igazítani.

 

A diéta csak az egyik tényező, amire oda kell figyelnünk, mert a Syncumarral együtt szedett gyógyszerek is (más hatásmechanizmussal) befolyásolhatják a prothrombin szintet.
Ha háziorvosa ír önnek gyógyszert, nyílván tudja, hogy Syncumart vagy Warfarint szed, így figyelembe veszi, tudja a gyógyszer kölcsönhatásokat is. De, ha más szakorvos ír gyógyszert, figyelmeztetni kell, hogy Ön véralvadásgátló gyógyszert szed.
Különösen vonatkozik ez a rheuma-gyógyszerekre (non-szteroid gyulladáscsökkentők). Ilyenek például: az Indomethacid, Naprozyn, Voltaren. Módosítják a véralvadást az Aspirin, Kalmopyrin, stb.
Az Algopyrin, a Demalgon nem befolyásolják a Syncumar szedését, mint ahogy a legtöbb antibiotikum sem.
Minden más gyógyszernek a váralvadásgátlóval történő együttes alkalmazásakor ki kell kérni az orvos tanácsát!
Az alkohol fogyasztás nagymértékben befolyásolja a Syncumar hatását, ezért alvadásgátolt beteg inkább ne, vagy csak kis mértékben fogyasszon szeszes italt!
Az alvadásgátló kezelés során természetesen megnő a vérzésveszély.
Amennyiben szokatlan vérzés jelentkezik (fogínyvérzés, véres vizelet, széklet, véraláfutások stb.) az esedékes Syncumar adagot el kell hagyni és sürgősen orvoshoz kell fordulni!
A kezelést önkényesen megszakítani nem szabad! Bizonyos esetekben szükség lehet a kezelés felfüggesztésére (súlyos vérzéses szövődmény), vagy a tablettás kezelésről az injekciós heparin kezelésre való átállásra (egyes műtétek esetén), de ez csak orvos irányításával, legtöbbször kórházban történhet.
Műtétek, foghúzás, eszközös beavatkozás esetén szükséges a beavatkozást végző orvos tájékoztatása.
Hasznos egy, a Syncumar szedését igazoló írást hordani magunknál, amely baleset, betegség esetén az ellátó orvost tájékoztatja a vérzésveszélyről. Hasznos a vércsoport meghatározása is, hogy nagyobb vérzés esetén rendelkezésre álljon.

(Forrás: HYPERTONIA folyóirat, szerző: dr. Ádám Ágnes családorvos)